WIJN

Denk je aan Frankrijk, dan denk je aan kaas en wijn. Kaasmakers zijn er overal en ook de wijngaarden zijn niet ver. Kom je van het noorden, dan rijd je door de Champagne, de Chablis en de gebieden rond Auxerre.

Vanuit Vitry-Laché is de Loire op een dik half uurtje rijden. Tijdens de zomermaanden zijn er tal van evenementen in de streek waarbij je ontdekkingen kan doen rond Pouilly-sur-Loire en Sancerre, de twee bekendste dorpen. Denk aan een helicoptervlucht, ballonvaart of het bezoek aan een actieve tonmaker. In Pouilly bevindt zich de Tour de Pouilly-fumé dat een educatieve voorstelling geeft over de wijnstreek en waar je ook begeleide bezoeken kan boeken. 

Ten oosten van Le Manivert, wat verder weg, kom je in de Côte d'Or, waar zich de beroemde wijngaarden van de Bourgogne bevinden, zoals Clos de Vougeot of Pommard. Het wijnstadje Beaune is meer dan een bezoek waard.

Vlakbij zijn er de wijngebiedjes Tannay en Côtes de la Charité waar eenvoudige wijnen gemaakt worden maar de kwaliteit al een aantal jaren sterk stijgt. Op een klein halfuurtje zit je in de Vézelien, de wijngaarden rond Vézelay. Een klein maar opkomend wijngebied dat de jongste appellatie van Frankrijk vormt. Enkel voor witte wijn van de druif Chardonnay. Een echte Bourgogne, dus!