HISTORIE

We zeiden het al. Er zijn ontdekkingen te doen. De belangrijkste trekpleister in de buurt is Vézelay, één van de mooiste dorpen van Frankrijk en actieve tussenstop voor pelgrims op weg naar Compostela. De Basiliek Sainte-Madeleine is vermaard voor zijn schoonheid en akoestiek. In de zomermaanden zijn er tal van concerten die je kan bijwonen. 

De omgeving is bezaaid met kleine en grotere kastelen die veelal in privébezit zijn maar zich openstellen voor bezoek tijdens de zomer. Enkele in de buurt, zoals Chitry-les-Mines en Corbelin zijn meer dan een bezoek waard en blijken echte schatkamers. 

De Romeinen vernoemden we ook al en de resten van een versterkte stad van hun vijand, de Galliërs, kan je terugvinden in het imposante museum te Bibracte, op de Mont Beuvray, de hoogste top van de Morvan. Het was Julius Caesar die in 52 voor Christus deze stam in Alésia versloeg.

Vele, cultureel en geschiedkundig belangrijke steden in de Bourgogne en erbuiten zijn te bezoeken met een daguitstap. Bourges, Autun, Auxerre, Dijon, La Charité sur Loire, om er enkele te noemen.

Wat verborgen maar daarom niet minder belangrijk zijn de maquis die aangeduid zijn door gedenkmonumenten. Deze markeren de verzetshaarden die hier tijdens de tweede wereldoorlog zeer actief waren. De demarcatielijn bevond zich net ten zuiden en de bossen van de Nièvre waren uitgelezen schuilplaatsen voor het verzet. In Saint-Brisson kan je het Musée de la Résistance gaan bezoeken.